mRNA ваксините са новият фаворит на Европа

Covid-19 ваксините наBioNTech/Pfizer и Moderna ефективно предпазват от коронавирусни инфекции, а не само от симптомно протичане на заболяването, става ясно от проучване, направено в САЩ сред вече ваксинирани хора.

Изследванията в реални условия са част от контрола върху вече одобрени за спешна употреба препарати и целят да сравнят ефективността спрямо данните от клиничните изпитвания.

Две дози от ваксините осигуряват до 90% защита срещу инфекция, според данни от проучване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията в САЩ. Клиничните изпитвания на двете ваксини показаха ефективност от 95% за. BioNTech/Pfizer и 94,1% за Moderna.

Според директорката на здравната агенция на САЩ Рошел Валенски двата вида иРНК ваксини намаляват разпространението на вируса в реални условия.

По-ранно проучване в Израел установи, че единична доза ваксина BioNTech/Pfizer намалява инфекциите с 85%.

В американското проучване са проследени 4000 души медицински работници на първа линия, учители, доставчици на услуги, които са били ваксинирани с един от двата иРНК препарата срещу Covid-19 между декември и март.

Според резултатите, представени от здравната агенция пред Конгреса на САЩ, две седмици след поставянето на първата доза ваксините предотвратяват 80% от инфекциите, като защитата нараства до 90% две седмици след втората доза, когато се смята, че човек е напълно ваксиниран.

Участниците са тествани за Covid всяка седмица и е трябвало да докладват за евентуални симптоми. Изследователите са сравнявали честотата на инфекции в групата преди и след ваксинациите, за да преценят колко ефективни са били ваксините за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV-2, независимо дали хората се чувстват болни или не. Част от участниците в проучването са били тествани след развиване на симптоми, а инфекциите при други са били установени преди те да се проявят. Резултатите не дават подробноси за способността на ваксините да предотвратяват асимптоматични или симптоматични инфекции с минимални си.

Американската здравна агенция съобщи, че проучването е показало, че двете иРНК ваксини могат да намалят риска от всички коронавирусни инфекции, не само от симптоматичните“.

Въпреки това здравните власти на САЩ предупреждават, че към резултатите трябва да се подхожда внимателно, поради ограничения брой хора, обхванати от изследването. Поради същата. причина не може да се направи и разграничение между двата препарата – на BioNTech/Pfizer и на Moderna.

Повече ваксини за Европа преди лятото

На 15 април Европейската комисия съобщи, че се е договорила с Pfizer за предсрочно доставяне на още 50 млн. дози ваксини срещу Covid-19 през второто тримесечие. Това е увеличение с 25% спрямо планираното, като доставките ще са за сметка на количества, които е трябвало да пристигнат през четвъртото тримесечие. Така между април и юни ЕС трябва да получи общо 250 млн. дози от ваксината на BionNTech/Pfizer. Това е второ изтегляне на доставки, след като по-рано беше анонсирано предсрочно разпределение на други 10 млн. ваксини, от които за България бяха определени 1,25 млн. дози.

Допълнителните ваксини ще позволят да се навакса донякъде забавянето заради отложените доставки на ваксини на компанията Johnson&Johnson. Първите количества трябваше да пристигнат в страните членки тази седмица, но компанията обяви, че ще ги задържи заради започналото в САЩ разследване на 6 случая на тромбози, установени при поставянето на почти 7 млн. дози. Производителят на еднодозовата ваксина има ангажимент да осигури на ЕС 55 млн. ваксини през второто тримесечие на 2021 г.

Информация за напредъка на ваксинационната кампания в България и сравнителни данни за ЕС от европейската здравна агенция ECDC. @ECDC

От допълнителните количества, договорени от Европейската комисия, България ще има право на 775 000 дози, като се очаква, че те ще пристигнат между април и края на юни. България вече получи увеличение на първоначалната си заявка с 1,25 млн. дози за второто тримесечие от ваксината на BioNTech/Pfizer от предишното договаряне за предсрочно изтегляне на доставки за второто тримесечие, след като част от европейските държави се съгласиха шестте изоставащи във ваксинацията държави да получат по-голям дял ваксини.

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи, че институцията е започнала официални преговори с компанията и за осигуряването на 1,8 млрд. дози ваксини за 2021-2023 г. Те ще са необходими за защита от новите варианти на вируса, както и за евентуални имунизации на лица под 18 г., ако такива бъдат одобрени от европейския лекарствен регулатор ЕМА.

На 14 април ЕС достигна 100 млн. души, получили поне по една доза ваксини срещу Covid-19. Напълно ваксинирани 27 млн. души.

ЕС продължава да изостава от държавите с най-напреднали кампании за ваксинация – Израел, САЩ и Великобритания.

По данни на европейската здравна агенция ECDC към 15 април в ЕС първа доза са получили 19,4% от пълнолетното население, а 7,5% са напълно ваксинирани. България изпреварва само Латвия с 8% от гражданите си, получили първа доза и 2% изцяло ваксинирани. Най-напреднал е ваксинационният процес в Унгария, където с първа доза са 35,9%, а с две поставени дози са 15,1% от населението.

Специално за проекта Covid-19: факти срещу слухове